Daytraden is de laatste tijd een van de meest populaire handelsstijlen. Met name de grote winsten die gemaakt kunnen worden, zijn vaak geromantiseerd. Waar grote winsten gemaakt worden, kunnen ook grote verliezen gemaakt worden. In dit artikel beantwoorden we de vragen wat is daytraden, wat is een daytrader, hoe werkt daytraden en hoe jij kan daytraden.

Wat we behandelen:

Wat is daytraden?

De term Daytraden vind zijn oorsprong in de engelse taal en betekend letterlijk daghandelen. Daytraden is het op dag basis kopen en verkopen van financiële producten op de beurs. Het is de bedoeling om gebruik te maken van de koersschommelingen op de beurs gedurende een handelsdag om zo winst te maken. Daytraders kopen of verkopen producten dezelfde dag om op die manier zo optimaal mogelijk in te spelen op deze koersschommelingen. Zo kun je mooie winsten boeken op een handelsdag maar je kunt tegelijkertijd ook grote verliezen leiden. Over de winsten kan niemand echt een zinnig woord zeggen. De beurs is immers niet te voorspellen en daarom is daytraden natuurlijk een risico.

Voor een beginnende belegger is het normaal gesproken minder interessant om te beginnen met daytraden. Dit heeft te maken met de verschillende beleggingsinstrumenten waar je wel de nodige kennis voor nodig hebt. Instrumenten als opties, boosters, sprinter of turbo’s kunnen ervoor zorgen dat je winsten enorm kunnen stijgen. Tegelijkertijd kan hetzelfde de andere kant op gebeuren. De verliezen kunnen ook vele malen groter zijn. Daytraden neem veel meer risico met zich mee dan het handelen op de langere termijn. Het vereist wel de nodige mindset om minder vatbaar te zijn voor de verliezen die je leidt of de winsten die je boekt.

Wat is een daytrader?

Een daytrader is iemand die dus op dag basis handelt in financiële producten op de beurs. Het grootste verschil tussen daytraders en normale trader is dat een daytrader aan het einde van de dag zijn positie sluit en de volgende dag weer nieuw begint. Dit vermindert wel het risico omdat de beurzen wereldwijd op andere tijden openen en sluiten. Zo heb je dus minder ‘last’ van de nabeurs.

daytraden op de beurs

Sommige handelshuizen hebben ook daghandelaren in dienst. Sinds de komst van het internet is het steeds populairder om vanuit huis te daytraden. Via verschillende brokers kun je starten met het handelen op de beurs. Daytraders voeren vele transacties uit per dag waardoor de commissie die aan de broker betaald wordt snel stijgt. De transactiekosten is voor de handelaar de eerste winst die er te behalen valt. Probeer daarom een broker te kiezen die lage transactiekosten hanteert zodat jouw winsten ook van jou blijven.

Wacht wel nog even met het opzeggen van je huidige baan en maak eerst gebruik van een demoaccount. Verschillende brokers bieden je de mogelijkheid om bekend te raken met het jargon dat bij het handelen hoort. Zo loop je nog geen risico en kun je veilig oefenen met credits die je vanuit je demoaccount krijgt.

Wanneer je hierme ebekend geraakt bent zul je al snel merken dat het daytraden veel tijd in beslag neemt. Het kan dan ook gezien worden als een fulltime baan waar een aardig salaris uit kan rollen!

Hoe werkt daytraden?

Er zijn verschillende strategieën die een daytrader kan gebruiken. Het aantal transacties wat een daytrader op een dag uitvoert kan erg uiteenlopen. Van enkelen per dag tot wel duizenden transacties. Ook hoe lang een handelaar een positie in zijn bezit heeft kan verschilen van enkele seconden tot enkele uren. Wanneer je een positie enkele secondes in bezit hebt, wordt dit ook wel flitshandel genoemd. Wanneer je een positie voor enkele uren aanhoudt, wordt dit ook wel swing trading genoemd.

High frequency traders zijn dan ook geen personen meer. Dit is handelen in enkele milliseconden of zelfs nanoseconden. Dit is volledig gedigitaliseerd en wordt dan ook door algoritmes uitgevoerd.

Daghandelaren nemen beslissingen op basis van een technische analyses, zichtbare orders in het orderboek, het nieuws of bewegingen van andere gerelateerde effecten.

Wat is daytraden

Hoe kan ik daytraden?

Daytraden is niet iets wat je in een passieve stand kan uitvoeren. Het vergt heel veel tijd en inzet! Wanneer je even niet oplet kun je dus zo je winst verliezen en kan het winstmoment voorbij zijn. Het is een manier van leven omdat je in een kort moment moet kunnen beslissen of je koopt of verkoopt.

In de Day Trading Masterclass van Kevin Timmer neemt hij je mee in deze wereld en leer hij jou alle kneepjes van het vak om een succesvolle daytrader te worden. Hij richt zich met name op de Amerikaanse markt maar je kunt zijn tactieken ook prima toepassen op de Nederlandse beurs. 

In onze review over de Day Trading Masterclass lees je alles over deze cursus. Ben je benieuwd hoe de cursus is opgebouwd en of deze wijze van handelen ook voor jou is weggelegd? Klik op de link hieronder en wij vertellen je alles wat je wilt weten!

Day Trading Masterclass

In onze review over de Day Trading Masterclass lees je alles over deze cursus. Ben je benieuwd hoe de cursus is opgebouwd en of deze wijze van handelen ook voor jou is weggelegd? Klik op de link hieronder en wij vertellen je alles wat je wilt weten!